Είναι δύσκολο να αλλάξουμε το κλίμα που μας περιβάλλει, εύκολο είναι να πάμε εμείς σύμφωνα με τον καιρό. ...περισσότερα
Θεμέλιο στην υγεία των αρθρώσεων ...περισσότερα
Η οστεοπόρωση είναι ένα σοβαρό μεταβολικό νόσημα των οστών που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες. ...περισσότερα
Είναι πλέον γεγονός η παραγωγή του πρώτου πραγματικά ελληνικού χυμού αλόης, από ελληνικές πρώτες ύλες. ...περισσότερα
Συμβουλές
Είναι δύσκολο να αλλάξουμε το κλίμα που μας περιβάλλει, εύκολο είναι να πάμε εμείς σύμφωνα με τον καιρό. Οι Ρευματοπαθείς πρέπει να : • Αυξήσουν τη φυσική τους άμυνα, το ανοσοποιητικό σύστημα με αντισώματα, με επιλεγμένη και ισορροπημένη διατροφή και με αντιοξειδωτικά. • Χρησιμοποιούν βοηθήματα, στην οσφύ και αρθρώσεις, νεοπρενίου και μάλλινα με ελαστικές ίνες που θερμαίνουν, υποστηρίζουν και δεν περιορίζουν τις κινήσεις. • Λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού ιατρού τους. • Μπαίνουν σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης συστηματικά κάθε εποχή. • Ενισχύουν την αναπλαστική δυνατότητα του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν 3 δομικές ουσίες, το θειικό χαλκό (MSM), τη γλυκοζαμίνη και την χονδροϊτίνη.
Γλυκοζαμίνη & Χονδροϊτίνη
Θεμέλιο στην υγεία των αρθρώσεων
Είναι πολύτιμες ουσίες, φυσικής προέλευσης που λαμβάνονται η μεν θειική ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ από την εξωτερική δομή αστακών και καβουριών, η δε θειική ΧΟΝΔΡΟΪΤΙΝΗ από πτερύγια καρχαρία. Οι ουσίες αυτές περιέχουν γλυκοζαμινογλυκάνες (GaGs), δηλαδή ενώσεις αμινοσακχάρων που είναι μεγάλα εξωκυτταρικά σύμπλοκα (αρνητικά φορτισμένα λόγω της θειώδους ρίζας) αλυσίδων σακχαριτών και έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να δεσμεύουν ποσότητα νερού δημιουργώντας την βάση της θεμέλιας ουσίας του συνδετικού ιστού. Αυτές σταθεροποιούν και υποστηρίζουν τα κυτταρικά και ινώδη συστατικά των χόνδρων και ιστών, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση του ισοζυγίου του νερού και των αλάτων. Πιο ειδικά ο χόνδρος αποτελείται κατά 90% από εξωκυττάριο υγρό και κατά 10% από τις ίνες κολλαγόνου, τις γλυκοζαμινογλυκάνες και τα χονδροκύτταρα. Σκοπός του χόνδρου είναι να μεταφέρει, να αποσβένει και να διαχειρίζεται σημαντικά φορτία , ειδικά στα κάτω άκρα του σώματος, βοηθώντας στο γλίστρημα της άρθρωσης, χωρίς μεγάλες τριβές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου οδηγούν στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Αυτή η εκφύλιση του περιαρθρικού συνδετικού ιστού υπάρχει στην Οστεοαρθρίτιδα - ΟΑ , που είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και αποτελεί την εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων. Η ΟΑ προσβάλλει συνήθως τη σπονδυλική στήλη και τα κάτω άκρα που δέχονται μεγάλες πιέσεις και φορτίσεις. Η φθορά του χόνδρου οδηγεί στη διόγκωση της άρθρωσης και η συνέπεια είναι πόνος, παραμόρφωση και περιορισμένη κίνηση. Αρχικά υπάρχει πρωινή δυσκαμψία, εξελισσόμενη βραδέως θα δώσει οξύ πόνο κατά την κίνηση της άρθρωσης και θα επιδεινώνεται σταθερά μέχρι να φθάσει σε αδυναμία εκτέλεσης κίνησης, βελτιούμενη μόνο με ανάπαυση. Οι ουσίες λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσουν την αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού να αποκαθιστά τις βλάβες του συνδετικού ιστού, παρέχοντάς του την θεμέλιο ουσία στην κρίσιμη ποσότητα. Το σημαντικό εδώ είναι ότι μελέτες in vitro έχουν αποδείξει τη δράση των αντιοξειδωτικών στη σταθεροποίηση των γλυκοζαμινογλυκανών και την αναγέννηση των χονδροκυττάρων. Συμπερασματικά: Η λήψη γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, ως διατροφικό συμπλήρωμα είναι ευεργετική για την πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων και τραυματισμών χόνδρων, τενόντων, αρθρώσεων σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας. Και ως φάρμακο, είναι ουσίες συμβατές με τις φαρμακευτικές θεραπείες του ορθοπεδικού ιατρού. Πρόσφατες κλινικές μελέτες για την γλυκοζαμίνη (1500 mg) και την χονδροϊτίνη (1200 mg) στην αρθρίτιδα δεν έδειξαν θετικά αποτελέσματα, ούτε μόνες, ούτε μαζί.
Οστεοπώρωση
Η οστεοπόρωση είναι ένα σοβαρό μεταβολικό νόσημα των οστών που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες. Δύο μεγάλες κατηγορίες είναι η οστεοπόρωση η οποία προκύπτει από την έλλειψη οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και η γεροντική οστεοπόρωση λόγω της χρόνιας κάμψης της νεφρικής λειτουργίας. Τελευταία παρατηρείται και σε νέους ανθρώπους ηλικίας 20-50 ετών, χωρίς να είναι γνωστά τα αίτια. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φάρμακα, ίσως στη διατροφή ή σε γενετικούς παράγοντες. Ο στόχος της θεραπείας είναι διπλός. Πρώτα να λαμβάνεται το στοιχείο ασβέστιο από τις τροφές, το οποίο να απορροφάται και να αφομοιώνεται στην κρίσιμη ποσότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες προτιμούν στη διατροφή τους για πηγή ασβεστίου τη φέτα που είναι φτωχή σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, έχουν δε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (απαραίτητης στο μεταβολισμό των οστών), παρ' ότι υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Το ασβέστιο από τα φάρμακα απορροφάται μόνο κατά 17%, από τα γαλακτοκομικά 30%, αλλά από φυσικές πηγές φτάνει και το 90%. Η πρότασή μου είναι να λαμβάνεται από φυτικές πηγές που είναι γνωστές και πολύτιμες, όπως τα ωμά αμύγδαλα (10 αμύγδαλα έχουν ισοδύναμο ασβέστιο με ένα ποτήρι γάλα), το χαρουπόμελο, το βότανο εκουϊζέτο, που περιέχει και το απαραίτητο πυρίτιο για τη δομή των οστών και τέλος το λαχανικό μπρόκολο. Ο άλλος στόχος είναι να μένει το ασβέστιο στη θέση του στη μάζα των οστών. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η κατάλληλη άσκηση, που είναι αυτή που δίνει συμπιεστικά φορτία, αξονικά στα μακρά οστά (π.χ. πλατφόρμα δόνησης). Ρωτείστε το φυσικοθεραπευτή σας για να πάρετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων. Επί πλέον, αν πρόκειται για ηλικιωμένες γυναίκες, όπου ο κίνδυνος των πτώσεων είναι η πλέον δύσκολη πλευρά της νόσου και οδηγεί σε κατάγματα, επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα και "πτώση" της ποιότητας ζωής. Γι' αυτό, μαζί με το πρόγραμμα των ασκήσεων πρέπει να γίνει από το φυσικοθεραπευτή έλεγχος και ψηφιακή ανάλυση της ισορροπίας του κορμού και της ιδιοδεκτικότητας των κάτω άκρων. Η εξάσκηση της ισορροπίας θα αποτρέψει τις πτώσεις που οδηγούν στις παράπλευρες συνέπειες της οστεοπόρωσης.
ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ barbadensis
Η αλόη είναι φυτό θαμνώδες με σαρκώδη και χυμώδη αιχμηρά φύλλα. Ευδοκιμεί σε θερμό και ξηρό κλίμα, άρα στα νότια της Ελλάδας. Στη σάρκα του φύλλου παράγει ένα διαφανές παχύρρευστο μίγμα, υπόπικρο και ζελατινώδες. Ο ζελές αυτός έχει πολλά συστατικά που συνεργούν και του προσδίδουν σοβαρές θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτές είναι ακετυλικές πολυμαννόζες, ανθρακινόνες, γλυκοσίδες και διάφορες λεπτίνες, στο σύνολο 200 ουσίες. Στο δέρμα διεισδύει βαθειά διαπερνώντας όλα τα στρώματα από την επιδερμίδα μέχρι τον υποδόριο ιστό με μια φυσική αναισθητική ιδιότητα, άρα βοηθάει στις εξωτερικές παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος. Ευνοεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Εχει αναπλαστική, επουλωτική ιδιότητα και επουλώνει τα τραύματα κάθε είδους . Έχει αντιβιωτική, αντιμυκητασιακή και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να προβάλλει άμυνα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις. Ηρεμεί φυσικά το νευρικό σύστημα και θεραπεύει μεσοπρόθεσμα το διαβήτη. Καθαρίζει και επουλώνει τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα τα έντερα για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι πολύ καλό για την υγιεινή του στόματος και για τα εγκαύματα στην ανάπλαση νέων κυττάρων. Θεραπεύει την πιτυρίδα, τους μύκητες στα πόδια και βοηθάει στην πτώση των μαλλιών, στον έρπη και στην ψωρίαση. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Στις φλεγμονές των αρθρώσεων μαζί με την εσωτερική λήψη κάνετε επαλείψεις στην πάσχουσα περιοχή 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες. Ίσως είναι το μόνο αντιφλεγμονώδες ζελέ που μπορεί να εφαρμοσθεί και σε μη υγιές δέρμα, με παράλληλη δράση να θεραπεύσει και αυτό ! ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΗΨΗ Κάθε πρωί ένα κουτάλι σούπας σε άδειο στομάχι με ένα ποτήρι χλιαρό νερό φίλτρου ή παράλληλα με αγνό μέλι ή με φρέσκους χυμούς. Εναλλακτικά η λήψη μαζί με ωμά αρόνια berries γίνεται καθαρτικό και αποτοξινωτκό του παχέος εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος.
Neurac - Redcord - Neuromuscular Reactivation
Είναι ένα νέο εξελιγμένο σύστημα ανάρτησης-αιώρησης, από τη Νορβηγία, που χρησιμοποιείται τώρα και στην Ελλάδα, όπως σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) και βασίζεται στην πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας Neurac. To σύστημα Redcord είναι το μηχανικό μέρος, η υποδομή της θεωρίας (hardware), ενώ το Neurac αποτελεί το λογισμικό μέρος (software) του ολοκληρωμένου θεραπευτικού συστήματος αξιολόγησης και θεραπείας. Ειδικότερα έχει σαν στόχο την επανενεργοποίηση μυών του σώματος που έχουν αδρανήσει. Στηρίζεται σε μελέτες της νευροφυσιολογίας του πόνου και του κινητικού συστήματος. Ο πόνος είναι η αιτία που οδηγεί στην αδρανοποίηση κάποιων μυών και έτσι διαταράσσεται η ποιότητα της κίνησης με αποτέλεσμα την μείωση της δύναμης και του μυϊκού ελέγχου με τελικό επακόλουθο τη δυσλειτουργία τμήματος του σώματος. Με την εφαρμογή της θεωρίας Neurac γίνεται επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρομυϊκού συστήματος. Παθήσεις που αποκαθίστανται με τη Neurac είναι: Οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, πόνος στον ώμο, αυχενικός πονοκέφαλος, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες, αρθρίτιδες, whiplash.