Στην ανάγκη της ακριβούς ενημέρωσης υπερθεματίζω ότι ο Βελονισμός, παραδοσιακός ή σύγχρονος επεμβαίνει δυνητικά στις δυσλειτουργίες των οργάνων και συστημάτων του σώματος με σκοπό την επαναφορά και την εναρμόνιση της λειτουργίας του οργανισμού. ...περισσότερα
Στην ανάγκη της ακριβούς ενημέρωσης υπερθεματίζω ότι ο Βελονισμός, παραδοσιακός ή σύγχρονος επεμβαίνει δυνητικά στις δυσλειτουργίες των οργάνων και συστημάτων του σώματος με σκοπό την επαναφορά και την εναρμόνιση της λειτουργίας του οργανισμού. Ο φυσικοθεραπευτής με τις γνώσεις του, την κλινική εμπειρία του και, βέβαια, με την πιστοποιημένη εξειδίκευσή του στην Αλγολογία και τον Βελονισμό μπορεί να προσφέρει πολλά κατά των επώδυνων μυοσκελετικών συνδρόμων. Άλλωστε, αυτά αποτελούν το κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης του, μέσω της διαχείρισης του οξέος και του χρόνιου πόνου. Οι ασθενείς αποζητούν την ανακούφιση από τον πόνο τους. Στην αναζήτηση τους αυτή έχουν την διάκριση να εμπιστεύονται τον φυσικοθεραπευτή-βελονιστή, ο οποίος θα εφαρμόσει ό,τι είναι αναγκαίο στο πρόβλημά τους. Όμως, ο στόχος του δεν είναι μόνο να καταστείλει τον πόνο προσφέροντας πρόσκαιρη ανακούφιση, κάτι το οποίο, άλλωστε, κάνουν τα παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και τα φυσικά μέσα αλλά επιβάλλεται να ρυθμίσει και να αποκαταστήσει φυσιολογικές λειτουργίες, π.χ. μέσω των αντανακλαστικών του σώματος, όπως είναι το σπλαχνομυϊκό, δερματομυϊκό, σπλαχνοδερματικό, κ.α. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει η φαρέτρα των γνώσεων και εργαλείων του, έχοντας ως αιχμή του δόρατος τη βελόνα (με ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή μόξα). Χρησιμοποιεί σύγχρονες συσκευές ανίχνευσης των σημείων ενέργειας που έχουν χαμηλή ωμική αντίσταση και το αλγόμετρο για να θέτει όρια στην πορεία του πόνου. Τον απασχολεί το «πώς» και το «γιατί» στο νοσηρό σύνδρομο ή με άλλα λόγια αναζητά την αιτία των συμπτωμάτων ή της επιδείνωσης. Ψάχνει την πρωταρχική αιτία που οδήγησε στην σημερινή σημειολογία. Έτσι, ελέγχεται ριζικά ο πόνος. Αλλά, ας μη μείνει η εντύπωση ότι ο πόνος είναι ο εφιάλτης, ο δράκος που πρέπει να παλέψουμε. Όχι, διότι είναι ο διακόπτης στην άμυνα, ο οδηγός για να φτάσουμε στην ίαση και αν θέλετε το βιολογικό καμπανάκι να νοιαστούμε για το πρόβλημα. Βέβαια, δεν υπάρχει θεραπευτής που να ισχυρίζεται, ότι η δράση της βελόνας μπορεί να κατασκευάσει νέο σπονδυλικό δίσκο, νέο συκώτι ή καινούργια άρθρωση στη θέση της εκφυλισμένης! Οι ασθενείς που θα ζητήσουν την βοήθειά του καλό είναι να μη χρονοτριβούν, να μην αναβάλλουν, αφήνοντας έτσι μια οξεία κατάσταση να γίνει χρόνια. Η φλεγμονή που έρχεται ξαφνικά με οξύ πόνο πρέπει να φύγει γρήγορα διαφορετικά γίνεται «σαράκι», όπως λένε οι παραδοσιακοί γιατροί, και αυτό απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Το ίδιο, όμως, ισχυρίζεται και ο Βελονισμός στη σύγχρονη έκδοσή του, ότι δηλαδή αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα επέλθει στο νευρικό σύστημα κεντρική ευαισθητοποίηση και ο πόνος θα περάσει στο επίπεδο του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να γίνεται επώδυνο μεγάλο μέρος του σώματος εύκολα και άμεσα. Εδώ τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν είναι πολύ ισχυρά, όπως και η δράση της βελονοθεραπείας συστηματική και χρονοβόρα.
Neurac - Redcord - Neuromuscular Reactivation
Είναι ένα νέο εξελιγμένο σύστημα ανάρτησης-αιώρησης, από τη Νορβηγία, που χρησιμοποιείται τώρα και στην Ελλάδα, όπως σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) και βασίζεται στην πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας Neurac. To σύστημα Redcord είναι το μηχανικό μέρος, η υποδομή της θεωρίας (hardware), ενώ το Neurac αποτελεί το λογισμικό μέρος (software) του ολοκληρωμένου θεραπευτικού συστήματος αξιολόγησης και θεραπείας. Ειδικότερα έχει σαν στόχο την επανενεργοποίηση μυών του σώματος που έχουν αδρανήσει. Στηρίζεται σε μελέτες της νευροφυσιολογίας του πόνου και του κινητικού συστήματος. Ο πόνος είναι η αιτία που οδηγεί στην αδρανοποίηση κάποιων μυών και έτσι διαταράσσεται η ποιότητα της κίνησης με αποτέλεσμα την μείωση της δύναμης και του μυϊκού ελέγχου με τελικό επακόλουθο τη δυσλειτουργία τμήματος του σώματος. Με την εφαρμογή της θεωρίας Neurac γίνεται επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρομυϊκού συστήματος. Παθήσεις που αποκαθίστανται με τη Neurac είναι: Οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, πόνος στον ώμο, αυχενικός πονοκέφαλος, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες, αρθρίτιδες, whiplash.